Tuintips voor de maand september

We hadden het graag nog wat langer uitgesteld, maar de zomer lijkt nu toch echt tot zijn eind te komen. Het wordt kouder, natter en guurder buiten. De herfst is in aantocht! Dat betekent niet alleen meer regen en kou, maar ook prachtige herfstkleuren in de natuur. En ook uw tuin verandert. Wat kunt u doen om uw tuin in september zo goed mogelijk te onderhouden? Lees het hier!

Tuinonderhoud september tip 1: Planten

  • Snoei in september nog eenmaal de haag. De hagen zijn nu namelijk gestopt met groeien. Wanneer u deze winter een zo strak mogelijke haag wilt, geef hem dan nu nog een goede voorlopig laatste snoeibeurt. Zorg er bij dit snoeien voor dat de onderkant breder is dan de bovenkant. Hierdoor komt het zonlicht ook tot aan de onderkant van de haag.
  • Dit is een goede maand om vaste planten aan te planten in uw tuin. De grond is nu namelijk nog voldoende opgewarmd. Hierdoor kunnen de wortels zich er nog goed in verankeren, voordat de kou van de winter eraan komt. Vanaf eind september is het ook het moment om voorjaarsbloeiende bloembollen zoals krokussen, tulpen en narcissen aan te planten.
  • Wilt u struiken of coniferen verplanten? Dit kan ook prima in september. Heeft u struiken of coniferen die u pas volgend jaar wilt verplanten? Dan is het verstandig om ze nu alvast rondom af te steken met een schop of spade. De plant maakt daardoor de komende maand nieuwe haarworteltjes aan, waardoor hij zich het komende seizoen makkelijker laten verplanten.
  • Met de komst van de herfst komen ook vaak slakken! Een paar slakken in uw tuin is niet erg. U kunt ze gewoon van uw planten afhalen en ergens anders neerzetten waar ze geen schade aan kunnen richten. Bedenk dat slakken ook nuttig zijn voor uw tuin! Ze eten namelijk dode insecten, schimmels en plantaardig materiaal en geven dit weer terug als voedingsstof voor uw tuin. Wanneer er echter sprake is van een slakkenplaag is het een ander verhaal. Want u wilt natuurlijk niet dat al uw planten aangevreten worden. Wanneer u schade aan planten ziet is het dan ook tijd om de slakken te bestrijden.

Tuinonderhoud september tip 2: Vijver

  • Vanaf deze maand kunt u de vissen in uw vijver minder gaan voeren. Geef ze die hoeveelheid te eten die ze in 5 minuten op kunnen eten.
  • Op één van de laatste warme dagen van het jaar is het tijd om zelf de vijver in te gaan en de ongebreidelde groei van drijfplanten weg te halen.
  • U wilt niet dat uw vijver vol met bladeren komt te liggen. Deze zakken namelijk naar de bodem, waar ze gaan rotten. Hang daarom een net boven de vijver dat bladeren opvangt. Liever geen net? Schep dan om de paar dagen de nog drijvende bladeren uit de vijver, voordat ze naar de bodem zinken.
  • September is een goed moment om een vijver aan te leggen, omdat er zich nog niet snel algen zullen vormen. Hiervoor worden de dagen langzaam te kort en te koud. Zorg wel voor voldoende zuurstofplanten in de vijver!

Tuinonderhoud september tip 3: Gazon

  • In september groeit het gras nog steeds, dus moet u ook regelmatig het gras maaien.
  • Dit is een goede maand om gras te zaaien, omdat de grond nog warm is. Hierdoor verschijnt er in korte tijd een mooi gazon.
  • Om dezelfde reden is dit een goede maand om lelijke plekken of putten in het gazon weg te halen en opnieuw in te zaaien.
  • Groeit er mos? Dit kunt u weghalen met een verticuteermachine.
  • De blaadjes vallen straks weer van de bomen!  Verwijder ze regelmatig van uw gazon met een hark of met de opvangbak van de grasmaaier.

Tuiononderhoudsabonnement

Heeft u graag een mooie tuin, maar niet de tijd, kennis of puf om alles zelf te onderhouden? Wij kunnen u voorzien in tuinonderhoud! Zo snoeien wij de heg voor u, spannen een net over uw vijver, verwijderen overtollige drijfplanten uit uw vijver en zorgen dat uw gazon er weer piekpijn uit komt te zien. Zo kunt u zonder moeite genieten van uw heerlijke tuin. Meer informatie over een tuinonderhoudsabonnement.

PS. Wilt u extra genieten van uw tuin en en het buitenzijn? Dankzij een tuinoverkapping haalt u het maximale uit uw tuin.