Tuintips voor de maand december

Nu de winter voor de deur staat is het van belang dat u uw tuin winterklaar maakt, zodat uw planten, gazon en vijver deze koude periode overleven. Hoe u dat doet? U leest het hieronder.

Tuinonderhoud december tip 1: Planten

Als het gaat om planten is het in december vooral belangrijk dat u de planten beschermt die niet goed weerbaar zijn tegen vrieskou.

  • Heeft u planten hoger dan 45 cm in uw tuin staan? Dan is het verstandig om de aarde goed aan te drukken de planten eventueel te steunen met bamboestokken. Door de wind kunnen de wortels van de plant namelijk speling krijgen.
  • Mediterrane en exotische planten kunnen niet tegen vorst. U kunt deze planten dan ook het best laten overwinteren door ze naar binnen te halen in een schuur, garage of een andere onverwarmde kamer.
  • Als u u de planten buiten laat staan is het belangrijk om ze te beschermen door te ze isoleren met stro en een jute zak.
  • Potplanten kunt u het best dicht bij elkaar zetten op een beschutte plek. Bijvoorbeeld tegen de muur van het huis of onder de veranda. Zo hebben ze minder last van de koude wind.

Tuinonderhoud december tip 2: Vijver

  • Wanneer de vijver is bevroren en het gaat sneeuwen, kan sneeuw op de vijver blijven liggen. Er valt dan niet voldoende licht in het water. Daarom is het verstandig om de sneeuw weg te halen.
  • Is uw vijver minder dan 30 cm diep? Dan kunt u vijverplanten het best binnenshuis laten overwinteren. Omdat de vijver ondiep is kunnen planten namelijk last krijgen van vorstschade.
  • Als uw vijver nog geen luchtpomp heeft, is dit het moment om deze alsnog aan te brengen. Luchtbellen enwaterbeweging beïnvloeden de kwaliteit van het water namelijk. Een goede waterkwaliteit helpt uw vissen de moeilijke winter door.

Tuinonderhoud december tip 2: Gazon

  • Vries het buiten? Denkt u er dan aan dat uw niet over uw gazon loopt. De bevroren grassprietjes raken hierdoor beschadigd en na een paar dagen ontstaan er lichte plekken in de grasmat.
  • Als er nog bladeren op uw gazon liggen is het goed om deze eraf te halen. Het gras onder deze bladeren krijgt namelijk geen licht en sterft daardoor af. Ook kan het gras schimmelziekte krijgen als er niet genoeg luchtcirculatie is.