Tuintips van de maand: Maart

In maart komt de tuin weer tot leven. Na een periode van ‘donkere’ winterdagen is het nu weer langer licht en wordt het weer iets warmer. Een perfect moment voor de grote voorjaarsschoonmaak in uw tuin. Iedere maand geven wij u tuintips om uw tuin goed te onderhouden. Deze maand de tuintips van de maand maart.

Tuintip 1: Snoeien

Heeft u hortensia’s dan ik het goed om deze in maart te snoeien. Zo houdt u ze een beetje in toom en staan ze er in de zomer weer prachtig bij. Snoei je ieder voorjaar 1/5 van de takken weg, dan vernieuwd je stuik zich elke 5 jaar en blijft je plant gezond. Dit noemen we een verjongingssnoei. Daarnaast is het goed om in de maand maart de rozenstruiken te snoeien. Snoei wel alleen als het niet vriest. In maart stijgt de temperatuur wel, maar kan net zo wispelturig zijn als februari. Volg onze tips en u heeft in het voorjaar en de zomer weer prachtig bloeiende struiken.

Tuintip 2: Gazon

Uw gazon is na de winterperiode toe aan een goede voorjaarsbeurt. Start met het maaien van het gras. Let op: maai het gras niet te kort, maar laat uw grasmaaier voor nu nog op een hoge stand staan. Gooi het achtergebleven maaisel weg. En maai het gras niet op natte dagen. Heeft u last van mos en vuil in uw grasmat? Dan kunt u het best gaan verticuteren. Daarmee maakt u de grond op en het zorgt voor betere grasgroei. Stroom sowieso gazonmest, ook als u niet verticuteert. Langwerkende gazonmest is ideaal! Strooi het gelijkmatig uit over het gazon. Extra tip: gebruik een doseerwagentje of meststooier voor een gelijkmatige verdeling.

Tuintip 3: Vijveronderhoud

Het is weer tijd voor uw vijver! Ook deze heeft een grote voorjaarsbeurt nodig. Verwijder aanwezige dode planten. Maak de bodem goed schoon, maar wacht wel even totdat de vorstperiode helemaal is afgelopen. Maak de planten in uw vijver vrij van sediment en algen. Deze kunnen dan beter groeien en aansterken voor de volgende periode.

Tuintip 4: Beplanting

Het is nu een goed moment om winterharde vast planten in te planten. Deze planten ontwikkelen zich voor de aankomende zomer, zodat u er aankomend jaar het meeste plezier aan beleeft. Ook is het handig om uw planten in pot te checken. Komen er wortels onderuit de pot? Dan moet u ze verpotten. Plant uw planten altijd in goed voorbereide bemeste (en eventueel bekalkte) grond. Gebruik bij het verpotten van uw planten altijd verse potgrond en potten die een maatje (of 2) groter zijn. Geef al uw planten voldoende water en na een aantal weken plantenvoeding. Op deze manier groeien uw planten het best! Extra tip, begin ook vast met onkruid wieden, het groeit alweer hard.

Hulp nodig?

Dit waren onze tuintips van de maand maart. Wilt u uw tuin wel onderhouden in februari, maar durft u het zelf niet helemaal aan? Of weet u niet precies welke planten u wel en niet kunt snoeien/planten? Wij helpen u graag! Neem contact met ons op.

Contact opnemen