Tuintips van de maand: Januari

In januari is uw tuin in rust. U kunt veel minder in de tuin doen dan in het voorjaar, toch kunt u wel bezig in de tuin. Er zijn genoeg dagen waarop er geen vorst is. Zo helpt u uw tuin al een handje voor de aankomende lente. Wij geven u tuintips van de maand januari.

Tuintip 1: Kalkbemesting

In januari kunt u de grond in uw tuin prima bemesten. Kalkbemesting is een goede meststof die de grond verbeterd. De beste tijd om dit te doen is half januari. Kalk zorgt onder andere voor binding van de bodemzuren en losmaken van voedingstoffen uit de grond.

Tuintip 2: Snoeien

U verwacht het misschien niet, maar in januari kunt u ook snoeien. Fruitbomen, struiken en planten kunt u alvast klaarmaken voor het voorjaar. Let wel op dat het niet vriest als u gaat snoeien, doe het vooral bij zachter weer. Heeft u een druif in uw tuin staan? Dan kunt u deze nog tot half januari snoeien. Doet u dit later dan kan de plant door het toenemen van de sapstroom doodbloeden.

Tuintip 3: Beplanting

Zolang het niet vriest kunt u blijven planten. Winterheide of viooltjes kunnen prima worden gepland in de winter. Zelf bomen kunnen in de winter worde geplant. Toch moet u er wel op letten dat harde en ijzige wind de tuin niet vernield en de beplanting verwoest. Bind een paal aan de boom vast, zodat deze steviger staat.

Tuintip 4: Vijveronderhoud

Heeft u een vijver? Laat deze in de wintermaanden vooral rusten. De planten groeien niet echt meer, en heeft u vissen dan verschuilen deze zich waarschijnlijk op de bodem. Als het vriest moet u wel uw filters en pompen zoveel mogelijk beschermen. U kunt ook gebruik maken van een ijsvrij-houder met luchtpomp. Zo vriest uw vijver niet dicht.

Hulp nodig?

Dit waren onze tuintips van de maand januari. Wilt u uw tuin wel onderhouden in januari, maar durft u het zelf niet helemaal aan? Of weet u niet precies welke planten u wel en niet kunt snoeien/planten? Wij helpen u graag! Neem contact met ons op.

Contact opnemen