Onderzoek naar effecten groene tuinen

Het is een trend die al eventjes speelt en door blijft zetten, met name in steden: het betegelen van de tuin. Hierdoor ontstaat een mooi groot terras en is er geen tot weinig onderhoud. Mensen hebben het immers al druk genoeg. Er kleven echter ook flinke nadelen aan zo’n betegelde tuin, zoals negatieve gevolgen voor de waterhuishouding, het stadsklimaat en de biodiversiteit. De gemeente Moerdijk gaat nu een onderzoek starten naar de gezondheidseffecten op de mens van een groene tuin.

Wij zijn dan niet gevestigd in Moerdijk, wel zijn we heel benieuwd naar de uitkomsten van dit onderzoek. Want deze zullen uiteraard niet alleen gelden voor de gemeente Moerdijk.

Groene hovenier

Zelf zijn wij een groene hovenier. Wij geloven er namelijk in dat planten de tuin maken. Natuurlijk bestraten we ook, maar het moet wat ons betreft wel in verhouding zijn. Als je het ons vraagt, is een groene tuin ook zeker goed voor de gezondheid van de mens. Maar of dit volgens de wetenschap ook waar is? Daar komen we binnenkort dus achter!

Eerste onderzoek naar gezondheidseffecten tuin

Het onderzoek wordt uitgevoerd door Wageningen University & Research samen met het Nederlands Instituut voor Onderzoek van de Gezondheidszorg en de hogeschool Van Hall Larenstein en Aeres Hogeschool. Het is de eerste keer dat de gezondheidseffecten van tuinen worden onderzocht. Wel zijn de positieve effecten van groene tuinen bekend op het gebied van eerdergenoemde zaken als waterhuishouding, het stadsklimaat en de biodiversiteit.