Langdurige droogte: zo blijft uw tuin mooi

Op een enkele regenbui na is het al dagen warm en droog. En de droogte blijft volgens de weersvoorspellingen nog wel even aanhouden. Hoe zorgt u dat uw tuin toch mooi blijft met deze droogte? Wij geven tips.

Sproei met mate

Vanwege de droogte hebben waterbedrijven opgeroepen om zuiniger aan te doen met water. Sproei daarom alleen buiten de piekuren en doe het ook niet te vaak. Iedere dag sproeien is niet nodig. Sterker nog, planten worden hier lui van. Wanneer planten iedere dag water krijgen blijven de wortels namelijk kort, omdat ze niet zelf naar water hoeven te zoeken. Wanneer planten niet elke dag water krijgen leren ze omgaan met droogte en groeien de wortels. Sproei dus met mate. Als het gaat om het gazon is het beter om één keer per week een flinke hoeveelheid te sproeien, in plaats van dagelijks een kwartiertje.

Sproei niet op de blaadjes

Sproei nooit op blaadjes terwijl de zon volop schijnt. De plantjes kunnen verschroeien als ze nat zijn. Daarbij wordt het meeste water direct verdampt door de zon. Sproei daarom ’s avonds of ’s ochtends heel vroeg en richt hierbij op de wortels. De bodem heeft ’s avonds rustig de tijd om het water op te nemen.

Vang water op

In het kader van waterbezuiniging is het ook een goed idee om water op te vangen in een regenton. Volgens meteorologen wordt het weer in Nederland steeds extremer. Het blijft langer droog en als het regent, regent het harder. Het is zonde om dit water tijdens een flinke bui niet op te vangen! Daarbij is regenwater ook goed voor planten, omdat er minder kalk in zit dan leidingwater en meer mineralen bevat. Gebruik het opgevangen regenwater daarom ook voor uw binnenplanten en balkonplanten.

Gebruik bodembedekkers

Om het vocht zo lang mogelijk vast te houden in de grond is het goed om bodembedekkers te gebruiken. Hierdoor blijft het vocht langer in de grond. Bodembedekkers zijn bijvoorbeeld vlas, stro, hennep of cacaodoppen. Dankzij bodembedekkers heb je ook minder last van onkruid.

Onkruid wieden

Moet u toch onkruid wieden? Dan zijn droge dagen hier het perfecte moment voor. Met temperaturen boven de 30 graden is het voor uzelf misschien niet aan te raden, maar warme dagen zijn perfect om onkruid te wieden omdat de plant bijna geen kans krijgt om terug te keren.

Ziet u het zelf niet zitten om tijdens warme dagen in de tuin te werken? Met een tuinonderhoudsabonnement nemen wij u het werk uit handen!