Is uw tuin al winterklaar? Wij helpen u!

Het is alweer november. Het eind van het jaar is in zicht en daarbij ook de winter. Dat betekent: uw tuin winterklaar maken! Het is belangrijk om uw tuin klaar te maken voor de winter. Maar hoe doet u dit goed? En waar moet u op letten? Wij geven u een aantal tips voor het winterklaar maken van uw tuin!

Zorg voor uw planten

  • Bescherm kwetsbare planten. Dit zijn vooral mediterrane en exotische planten (denk bijv. aan olijfbomen). Deze planten kunnen niet tegen vorst. Pak de kwetsbare planten in met jute en daartussen stro en droog blad. Heeft u een schuur of garage? Dan kunt u de planten beter daarheen verplaatsen in de winter.
  • Potplanten kunt u het best dichtbij elkaar zetten onder bijvoorbeeld de veranda of de muur van uw woning. Zo blijven ze beschut tegen koude wind.
  • Heeft u planten hoger dan 45 cm in uw tuin? Ondersteun deze dan met bamboestokken. Het is ook belangrijk om de aarde rondom goed aan te drukken. De wind kan ervoor zorgen dat de planten speling krijgen en dan kunnen ze met harde wind afbreken.
  • Wilt u juist in het voorjaar al genieten van een vrolijk kleurende tuin? Voorjaarsbloeiers (crocussen, narcissen en tulpen) kunt u tot de eerste week van december planten.

Uw gazon winterklaar

Maak uw gazon winterklaar door alle bladeren te verwijderen. Bladeren die op het gazon blijven liggen zorgen voor schaduw en dat geeft kale plekken. Vriest het buiten en heeft uw gazon een bevroren laag? Loop er dan niet overheen! De grassprietjes raken beschadigd en dat geeft lichte (gele) plekken op uw gazon.

IJsvrije vijver

Zet een ijsvrij-houder met luchtpomp in uw vijver. Hierdoor voorkom je het dichtvriezen van de vijver en houdt je zuurstof over voor vissen. Heeft u een vijver van minder dan 30 cm diep? Dan kunt u uw vijverplanten beter binnen laten overwinteren.

Bescherm uw tuinmeubelen en vogelhuisjes

Maakt u geen gebruik van uw tuinmeubelen in de winter? Maak deze dan goed schoon en bescherm ze eventueel met speciale olie. Heeft u de mogelijkheid het tuinmeubilair binnen te zetten, doe dit dan vooral. U kunt het meubilair ook beschermen met een speciale hoes.

Heeft u vogelhuisjes in uw tuin? Hang deze dan hoog op Vogels hebben dan een fijne, veilige plek voor de koude winternachten. Vergeet ook niet om regelmatig vogelvoet aan de huisjes te hangen.

Besteed het uit!

Is het winterklaar maken van uw tuin niks voor u? Besteed het dan uit! Wij helpen u graag bij het winterklaar maken van uw tuin. Met onze jarenlange ervaring zorgen we ervoor dat uw tuin zonder zorgen de winter in kan!

Contact opnemen