Is uw tuin al herfstklaar?

De zomer lijkt nu toch echt op haar einde. De temperaturen dalen flink en de meeste bomen verliezen hun eerste blad. Tijd om de tuin herfstklaar te maken! Een opgeruimde tuin staat namelijk wel zo netjes, ook in de herfst of in de winter. Ed Bijker geeft een aantal handige tips voor het herfstklaar maken van de tuin.

Bladeren opruimen

Natte blaadjes op het terras zorgen voor gladde tegels en bladeren op het gras verstikken het gras. Doordat het gras niet kan ‘ademen’ ontstaan er kale plekken. Het is daarnaast ook belangrijk dat dat bladeren uit de vijver gehaald worden, want ook hier blokkeert het blad de zuurstof. Dat is zowel slecht voor de vissen als voor de waterplanten

Snoeien

Aan het einde van de zomer is het goed om de heggen, planten en bomen nog een keer te snoeien. Snoei lange uitlopers en dode bloemen weg. Zo hoeven de planten hier geen energie meer aan te verspillen. Heggen hebben alle ruimte en tijd om in het voorjaar weer voller terug te komen.

Tuinmeubels naar binnen of inpakken

Tuinmeubels kunnen meestal niet zo goed tegen het koude en natte herfstweer. Als er ruimte is, is het slim om deze binnen op te bergen. Als u geen ruimte hebt, kan volstaat een goede stevige hoes ook. Deze zijn verkrijgbaar in verschillende maten zodat u er altijd wel een kan vinden voor uw tuinset.

Bescherm planten

Heeft u planten of bloemen in de tuin staan die niet goed tegen de kou kunnen? Zet deze dan tijdig binnen. Het zou zonde zijn als ze bijvoorbeeld kapotvriezen.

Gras maaien

Na de zomer groeit het gras een stuk minder hard. Een keer in de twee weken maaien is dan genoeg. Zodra het kouder dan 6 graden wordt groeit het gras niet meer. Het is slim om voor die tijd nog een keer het gras te maaien. Maar doe dit niet te kort, dat is in de winter niet goed voor je gazon.

Meer tips?

Wilt u meer tips over het onderhouden van uw tuin in de herfst? Of wilt u het herfstklaar maken van uw tuin uit handen geven? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag!