Groen is gras | Het perfecte gazon

Groen is gras, onder mijne voeten! Gras is altijd een aanwinst voor uw tuin, het geeft structuur en het is een mooi groen decor voor andere planten en struiken. Maar hoe legt u nu een mooi gazon aan, dat altijd groener is dan bij uw buren. Wij hebben de mogelijkheden voor u op een rijtje gezet. Of u nu een vierkant, rechthoekig of voor een creatieve vorm gaat, van een goed gazon heeft u het hele jaar profijt.

Uw gazon aanleggen

Uw gazon kunt u inzaaien, maar u kunt ook graszoden leggen. Waar u ook voor kiest de voorbereiding is hetzelfde en erg belangrijk. Begin een aantal weken voor het daadwerkelijke zaaien of zoden leggen met de voorbereiding. Volg vervolgens deze stappen:

  1. Maak de omtrek van uw gazon. Zet deze uit met stokken en touw. Dit is simpel en u kunt makkelijk de stokken verplaatsen voor de juiste vorm en afmeting.
  2. Ga vervolgens verder met het omspitten van de tuin. Heeft u een ‘normale’ ondergrond dat is 1 spade diep omspitten genoeg. Is de grond heel hard? Spit dan 2 of 3 spaden diep om.
  3. Verwijder alle plantenwortels, stenen en andere rommel die uit de grond komt.
  4. Rust is belangrijk voor de grond. Laat de grond ongeveer 2 weken rusten voor een goede basis.
  5. Verwijder nogmaals al het onkruid, plantenwortels en overige rommel.
  6. Hark gazonmest en potgrond door de bovenste laag van de grond. Stap deze goed aan.

Het voorbereidende werk is nu gedaan. Wilt u een sproeisysteem in het gazon hebben dan is het verstandig om deze nu vast uit te zetten. Daarna kunt u starten met het inzaaien of het leggen van de graszoden. Maar waar kiest u voor?

Gazon inzaaien

Het voordeel van het inzaaien van een gazon is dat het goedkoop is. Er zijn verschillende soorten zaden en het is belangrijk dat u goed weet waar het gras voor gaat dienen. Is het siergras? Dan kunt u kiezen voor mooie zachte grassoorten die er mooi uit zien. Let wel op het is niet de bedoeling dat er (veel) op het gras wordt gelopen. Maakt u een speelgazon? Kies dan voor speelgras, een grassenmengsel van sterke grassoorten, zoals zwenk-, struis-, beemd- en Engels raaigras. Zeer geschikt om op te lopen en om op te spelen.

Nog een voordeel is dat het gras in elke gewenste vorm kan worden ingezaaid. U zaait gewoon op de plek waar het gras moet komen. Vierkant, ronde vormen of rechthoeken het is geen probleem. Het ‘nadeel’ is dat groeien van het gras langer duurt. U heeft niet direct een groen gras, zoals bij graszoden. Na ongeveer 3 weken ziet u de eerste groene waas.

Graszoden leggen

Het leggen van graszoden is ideaal als u direct een groen resultaat wilt. Heeft u een vierkant of rechthoekig gazon? Dan kunt u gelijk meters maken met de graszoden. Toch is het nog wel even een klusje om het te doen. Zorg ervoor dat de graszoden direct neergelegd worden als u ze ophaalt of geleverd krijgt. Maak dus echt tijd vrij om uw gazon aan te leggen.

Gaat u graszoden leggen volg dan deze stappen:

  1. Zorg dat de graszoden strak tegen elkaar liggen en laat ze verspringen van elkaar. Dat geeft het mooist effect. Snij de graszoden in de juiste vorm met een goed mes of een graszodensnijder.
  2. Rol de graszoden stevig aan voor een goede hechting met de grond.
  3. Strooi potgrond in de naden, zodat de zoden tegen elkaar aan groeien.
  4. Geef de zoden veel water, ze moeten door en door nat zijn.

Het effect is direct zichtbaar, maar ga nog niet lopen op de graszoden. Wacht ongeveer 2 a 3 weken, zodat de graszoden goed aan elkaar kunnen hechten en het een grote grasmat wordt. Besproei het gras zo’n 1 a 2 keer in de week.

Graszoden geven direct een groen resultaat, maar het is wel een stukje duurder dan inzaaien. Ronde vormen zijn ook lastiger mooi te krijgen met graszoden, omdat je deze goed moet uitsnijden. Het is niet onmogelijk, maar kost gewoon meer tijd en geduld.

Wij helpen u graag!

Laat u het gazon liever aanleggen door een professional? Dat kan! Wij helpen u graag met het leggen van de perfecte grasmat.

Contact opnemen