Egel in de tuin? Help hem de winter door!

Hoor je een vreemd geluid in je tuin? Hard gesnuif of geknor? Dan kan het zijn dat er een egel in de tuin leeft. Vervelend? Nee juist gezellig! En de egel is ook nog eens goed voor je tuin.

Egels eten rupsen, slakken en maden. Zo zorgen ze voor een natuurlijk evenwicht in de tuin zonder dat jij gebruik hoeft te maken van insectenverdelgers. Het beestje behoord tot de beschermde diersoorten en kan in het najaar en de winter best een beetje extra hulp gebruiken om te overleven. Zet bijvoorbeeld een bakje katten- of hondenvoer en een bakje water voor de egel klaar. Egels kunnen niet tegen melk, geef dus altijd water!

Hoe zorg je ervoor dat een egel in je tuin gaat wonen?

Egels houden van rommelige tuinen. Zorg voor hoekjes met veel bladeren en takken. Laat blad liggen of maak een composthoop. Is jouw tuin heel strak en opgeruimd? Dan kun je ook een egelhuis plaatsen. Egelhuizen zijn te koop, maar je kunt ze ook zelf bouwen. Kijk maar eens op de site van de Egelbescherming.

Een egelhuis plaats je op een rustige plek in je tuin, zorg ervoor dat er geen honden of kinderen bij het egelhuis kunnen komen. Bedek het huis voor de egel met wat bladeren en takken, egels zijn schuwe dieren. Geef de egel wat privacy en zet de ingang van het huis niet zo dat je hem of haar steeds in uit kan zien lopen.

Vul het egelhuis met droge bladeren en zet hem op een droge plek zodat het huis niet kan gaan rotten. Het is ook belangrijk om het egelhuis op een tochtvrije plek te plaatsen.

Wanneer moet je een egelhuis plaatsen?

Vanaf oktober gaan egels op zoek naar een nest om hun winterslaap te houden dus nu is de ideale tijd om een egelhuis te installeren. Ze vertrekken meestal weer rond april. Als de egel het huisje heeft verlaten kun je het weer schoonmaken en voorzien van nieuwe dorre bladeren. Misschien komt er dan volgend jaar weer een egel op bezoek in je tuin!

Lees hier meer over egels in de tuin