De ijsheiligen zijn voorbij: tuintips vanaf 15 mei

De ijsheiligen zijn voorbij. De wat? De ijsheiligen. Dit is één van de oudste begrippen uit de volksweerkunde. De ijsheiligen staan voor vier katholieke heiligen die hun naamdagen vieren op 11, 12, 13 en 14 mei. Zodra deze dagen voorbij zijn, oftewel ‘de ijsheiligen voorbij zijn’, is ook de periode voorbij waarin er nog veel kans is op nachtvorst. En dat betekent dat vanaf nu ook planten die niet tegen nachtvorst kunnen de tuin in mogen! Hieronder leest u wat u nu nog meer kunt doen om uw tuin in mei het best te onderhouden:

Tuinonderhoud mei tip 1: Planten

  • Alle zaden van eenjarige en tweejarige of vaste plannen kunt u nu direct in de volle grond planten. Bijvoorbeeld madeliefjes, leeuwenbekjes en vlijtige liesjes.
  • Voor vetplanten gaat nu de rustperiode in. Geef ze niet te veel water, waardoor de grond droog en los blijft.

Tuinonderhoud mei tip 2: Vijver

Tuinonderhoud tips mei

Lisdodde

  • In uw vijver komt ook de beplanting steeds meer op gang. Let er daarom op dat het filter nog voldoende water geeft. Ook is het vertandig om filtermaterialen goed om te spoelen.
  • Kattenstaart en lisdodde zijn mooie planten voor het moerasgedeelte van uw vijver. Deze kunt u nu planten.
  • Heeft u vissen uw vijver? Deze moeten vanaf nu volop worden bijgevoerd! Hierbij is het wel belangrijk dat de vissen al het voer opeten. Daarom kunt u het best een paar keer kleine porties voeren, in plaats van alles in één keer.

Tuinonderhoud mei tip 3: Gazon

  • Is er regen voorspeld? Strooi dan kunstmest op het gazon en doe dat binnen een maand nog een keer. Op die manier blijft uw gazon in topconditie.
  • U mag uw gazon weer regelmatig maaien, afhankelijk van de groei. Een tot twee keer per week is een goede richtlijn.
  • Als het flink heeft geregend blijft er misschien een laagje water staan op het gazon. U kunt dan het best met een mestvork in de aarde prikken en hiermee kleine gaatjes maken waardoor het water dieper de grond in kan zakken.

Geen groene vingers?

Wilt u genieten van een prachtige tuin maar bent u niet gezegend met groene vingers? Dan kunt u tuinonderhoud ook laten uitvoeren door Hoveniersbedrijf Ed Bijker. Zo kunt lekker ontspannen in uw tuin en doen wij de rest!