5 tips voor het snoeien van uw haag!

We zitten in het groeiseizoen, oftewel het snoeiseizoen! Dit betekent dat uw haag weer gesnoeid dient te worden. Waar moet u op letten en hoe snoeit u zo strak mogelijk? Wij geven u 5 tips! Maar eerst vertellen we u wanneer en hoe vaak u uw haag dient te snoeien.

Wanneer moet ik mijn haag snoeien?

Wanneer en hoe vaak u uw haag dient te snoeien verschilt per type haag. Voor alle hagen geldt: snoei ze minimaal een keer per jaar vóór de langste dag van het jaar (21 juni) en nooit meer na september, want vanaf dan is er weer kans op nachtvorst. Verder geldt per type haag:

  • Beukenhaag: deze mag u altijd vaker dan eenmaal per jaar snoeien. Hoe vaker u snoeit, hoe dikker de haag wordt.
  • Coniferenhaag: deze snoeit u het beste vanaf eind mei tot begin juni. Snoei hem in augustus nog een keer, om hem netjes de winter in te laten gaan.
  • Taxus: snoei hem in juni en nogmaals in augustus of september.
  • Buxus: snoei een buxus minimaal twee keer per jaar, maar liever nog vaker! Namelijk eind mei, de tweede keer begin september en daartussen ook nog een paar keer. Hoe vaker u hem snoeit, hoe voller hij wordt!

Haag snoeien

Tips bij het snoeien:

Onderstaande tips helpen u om uw haag zo mooi en strak mogelijk te snoeien:

Tip 1: span een touw

Heeft u niet zoveel ervaring met het snoeien van uw haag? Dan is het lastig om dit vanuit de losse pols strak te doen. Daarom is het verstandig om een touw te spannen langs uw haag. Op die manier kunt u langs het touw snoeien en krijgt u een mooie, strakke haag.

Met een elektrische heggenschaar met een lang messenblad is het trouwens makkelijker om de haag egaal te snoeien. Het nadeeel is echter dat het hierdoor een zwaardere klus wordt.

Tip 2: knip de bovenkant smaller dan de onderkant

Wanneer u de bovenkant van de haag iets smaller laat dan de onderkant, krijgt de hele haag genoeg zonlicht. Hierdoor komen er geen gaten in uw haag. Om de hoogte te bepalen knipt u de takken aan de bovenkant weg.

Tip 3: laat wat groene takken zitten

Let erop dat u bij een coniferen haag niet te diep terug snoeit, maar laat wat groene takken zitten. Anders komen de bruine takken binnen de haag in het zicht, wat er niet mooi uit ziet.

Tip 4: snoei gerust wat vaker

Hoe vaker u een haag snoeit, hoe dichter en strakker hij wordt. Dit komt omdat een geknipt stukje haag zich gaat vertakken en daarmee gaten in de haag dichtgroeien.

Tip 5: snoei altijd op een bewolkte dag

Snoei een haag altijd op een bewolkte dag, zodat de delen haag die nog geen zien hebben gezien, niet direct verbranden. Wilt u toch in de zon snoeien? Besproei de haag dan eerst met water en leg er een fleecedoek overheen zodra u klaar bent.

Tip 6: schakel een professional in

Tot slot een bonustip: wilt u er ieder jaar zeker van zijn dat uw haag op het juiste moment superstrak wordt gesnoeid? Schakel dan een professional in! Bij Ed Bijker Tuinen kunt u een onderhoudscontract afsluiten, waarbij uw haag ieder jaar op het juiste moment gesnoeid wordt door een echte vakman, zonder dat u er omkijken naar heeft. Lees meer over tuinonderhoud. Wilt u hier meer over weten? Neem vrijblijvend contact met ons op!

Haag snoeien tuinonderhoud