Tips voor tuin onderhoud in september

De zomer is nu echt bijna voorbij en misschien denkt u dat u niet zoveel meer hoeft te doen in de tuin. De nazomer is bijvoorbeeld een goede tijd om het nieuwe gazon aan te leggen of om het bestaande gazon een opknapbeurt te geven. De grond is nog lekker opgewarmd en daardoor ontkiemen de zaden prima. Ook de vijver moet goed bijgehouden worden. Verwijder kroos en dun hard groeiende planten uit. Hieronder geven we een aantal handig tips voor tuin onderhoud in september.

  • September is de maand om vaste planten te scheuren of te verplanten. Omdat de grond nog warm en vochtig is, is er genoeg tijd om zich voor de winter te kunnen herstellen.
  • Het gras kunt u tweewekelijks maaien. Dit hoeft minder vaak dan in de zomer omdat het gras niet meer zo hard groeit. Zorg ervoor dat het geharkte gras niet op het gazon blijft liggen en zaai kale plekken van het gazon in. Zorg er daarnaast voor het er geen afgevallen blad op de grasmat ligt. Hierdoor krijgt dat gras geen zuurstof.
  • Vanaf nu kun je tot in december bollen planten die in het voorjaar bloeien. Denk hierbij aan tulpen, hyacinten en sneeuwklokjes. Plant ze het liefst een beetje in de zon.
  • Het is oogsttijd in september! Pluk rijp fruit van de fruitbomen en raap valfruit zo snel mogelijk op. Snoei fruitbomen als ze een eindknop gevormd hebben. Ook kun je in september notenbomen en kastanjebomen snoeien.
  • Heeft u een coniferenhaag? Deze mag in september gesnoeid worden.
  • Aan het einde van de zomer kan de tuin er nog heel goed uitzien. Een combinatie van silhouetten van uitgebloeide planten en nazomerbloeiers zorgt voor een mooie tuin.
  • Ook al groeit onkruid niet meer zo hard, blijf het wel snoeien.
  • Houd de vijver in september goed bij. Het is daarbij belangrijk dat de waterlelie niet teveel van het wateroppervlak bedekt. Ook kunnen hard gegroeide planten van dit jaar worden uitgedund.

Onderhoud van de tuin uitbesteden?

Heeft u zelf geen zin of tijd om uw tuin bij te houden, maar wilt u wel genieten van een mooi bijgehouden tuin? Wilt u het tuin onderhoud in september professioneel aanpakken? Besteed het tuin onderhoud dan uit. Neem contact met ons op. We vertellen u graag meer over de mogelijkheden in een vrijblijvend gesprek.