Onderzoek: bestrating in tuin neemt overhand

Ongeveer een kwart van de tuinbezitters in Nederland heeft het overgrote deel van zijn tuin beplant. Dat blijkt uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Toch worden groene tuinen steeds vaker verdrongen door bestrating in tuin. Naoorlogse generaties kiezen namelijk steeds vaker voor bestrating. Uit het onderzoek blijkt dat tuinen met voornamelijk planten erin door de jaren heen steeds zeldzamer worden.

De voortuin is bij ongeveer zeventien procent van de Nederlanders vol met planten. Een kwart van de tuinbezitters heeft minsten driekwart van de achtertuin beplant. Groene tuinen zien we vooral bij ouderen en hoger opgeleiden en ook in de stadscentra, waar tuinen schaars zijn. Uit het onderzoek blijkt dat hoe groter de tuinen, hoe meer er wordt geplant. Vooral ouderen besteden veel tijd in hun tuin. Juist jonge mensen, lager opgeleiden en vrouwen met een baan van minstens dertig uur per week hebben vaker een betegelde tuin

Tuinieren is gezond

In Nederland heeft zeventig procent van alle Nederlanders een tuin bij huis. Daarnaast tuiniert de helft van de Nederlanders. Dat doen ze in hun tuin, in de volks- of buurttuin, op dakterras of balkon. Ook al lijkt bestrating beplanting te verdrijven, er wordt nog wel degelijk tijd besteedt aan de tuin. Het profiel van mensen die tuinieren is gezond: ze zijn namelijk veel buiten, nemen tijd om te rusten en te lezen en zitten veel minder achter beeldschermen dan mensen die niet of weinig tuinieren.

Bij het inrichten van de tuin spelen media en commercie een grote rol. Zo blijkt uit het onderzoek. De grootste spelers, denk aan tuincentra en bouwmarkten, bieden kant-en-klaar objecten zoals sierbestrating, decoraties en bloeiende planten. Mensen zien hiermee direct resultaat in de tuin.

De juiste verdeling

Heeft u (nog) geen groene vingers, maar vindt u het wel leuk om af en toe in de tuin te werken? En wilt u een fijn terras én mooie beplanting? Bekijk dan samen met ons hoveniersbedrijf welke verdeling van planten en bestrating bij uw tuin past. U kunt onderhoud natuurlijk uitbesteden bij ons, maar we zouden het ook heel mooi vinden als u groene vingers krijgt van de mooie nieuwe tuin die we aanleggen.

Bestrating in tuin is natuurlijk zeer praktisch en mooi als u een groot terras wilt, maar een tuin is haast geen tuin te noemen zonder mooie beplanting. Graag laten we u de mogelijkheden zien! Maak geheel vrijblijvend een afspraak en we kijken samen wat we voor uw tuin kunnen betekenen. Bekijk hier alvast de door ons gerealiseerde tuinen.