Gazon verticuteren? 6 tips van Ed Bijker

Is uw gazon niet meer zo mooi groen en ziet u een laag van grasresten, mos, plantenresten en onkruid op het gras? Dan kunt u het gazon verticuteren. Verticuteren is het bewerken van uw grasmat met een speciale verticuteerhark of een verticuteermachine. De bovenste laag van het gazon wordt ingesneden. Zo kan er weer licht, vocht en voedingsstof in de grasmat zakken.

Als uw gazon bedekt is geraakt met mos, grasresten en plantenresten kan het zijn dat er te weinig licht en vocht bij het gras komt. Logisch gevolg: het gras krijgt niet meer de kans om goed te groeien. Door te verticuteren haal je de moslaag weg. Het gazon krijgt zo de kans zich weer te herstellen. Maar wanneer is het beste moment om te verticuteren? En hoe doe je dat dan op de beste manier? Wij geven tips!

Tip 1: wanneer verticuteren?

Het voorjaar is de beste tijd om te verticuteren. Kies bijvoorbeeld de maand maart of april. Er moet in ieder geval geen nachtvorst meer zijn. Het is slim om op een droge dag te verticuteren. U voorkomt zo dat het afval blijft plakken. Is de zomer slecht en is weer veel mos gegroeid? Dan is het goed om in september nogmaals te verticuteren.

Tip 2: verticuteren met een hark

Heeft u een klein stukje gazon dat u wilt verticuteren? Dan kunt u prima een speciale verticuteerhark gebruiken. De hark heeft een aantal scherpe messen waarmee u tot 1 centimeter diep in de grond kan snijden. Zo worden wortels van mos doorgesneden zodat het mos vervolgens afsterft. Verticuteer eerst in banen in de lengte om vervolgens in de breedte nogmaals in banen te verticuteren. Hierna kunt u losgekomen resten mos wegharken met een gewone hark.

Tip 3: verticuteren met een machine

Heeft u een groot grazon of ziet u het niet zitten om het zware klusje met de hand te doen? Gebruik dan een speciale verticuteermachine. Deze machine heeft net als de hark scherpe messen. Voordeel is dat het verticuteren veel sneller klaar is en het scheelt u zware arbeid. Zorg ervoor dat u net als bij het harken in banen in de lengte en vervolgens de breeds verticuteert.

Tip 4: kale plekken

Na het verticuteren zal uw gazon er niet zo mooi uitzien. Het gras is immers flink uitgedund! Echter zal de grasmat, nu er weer volop licht en vocht bij kan komen, al snel weer mooier worden. Ziet u na het verticuteren grote kale plekken? Dan kunt u hier nog wat graszaad strooien.

Tip 5: bemesten

U kunt de groei van het gras nog extra bevorderen door na het verticuteren uw gazon te bestrooien met mest.

Tip 6: zon!

Wilt u de groei van mos zelf tegenhouden? Bekijk dan of uw gazon in de of in de schaduw ligt. Mos groeit namelijk het liefst in de schaduw. Is er een struik of boom die een deel van het gras in de schaduw legt? Overweeg dan om te snoeien. Hoe meer zon op uw gazon, hoe minder kans mos heeft. Vergeet bij droog weer niet te sproeien!

Verticuteren uitbesteden?

Moet uw grasmat mooi groen en vol zijn, maar heeft u geen tijd om de grasmat zelf te verticuteren? Besteed dit dan uit bij ons. Wij voeren al jarenlang zeer kwalitatief onderhoud uit in tuinen. Verticuteren is daar ook een belangrijk onderdeel bij.

Neem nu contact met ons op voor meer info!