5 tips voor tuinonderhoud in maart

Maart is dé maand om de tuin weer in te gaan. De zon gaat steeds vaker en langer schijnen, her der gaan de eerste bomen en planten weer bloeien. Kortom, tijd om de tuin weer klaar te maken voor een nieuw buitenseizoen. Wilt u uw tuin nog een complete nieuwe look geven? Dan kan Hoveniersbedrijf Ed Bijker zeker helpen. Als we nu aan de slag gaan met uw tuinaanleg kunt u van uw nieuwe tuin genieten zodra het mooie weer echt van start gaat. Bent u tevreden met uw tuin, maar is het wel nodig om deze weer klaar voor het voorjaar te maken? Lees dan onze 5 tips voor tuinonderhoud in maart!

Tip 1: het gazon

Met een speciale verticuteerhark kun je mos, afgestorven gras en maairesten uit het gras harken. Hierdoor kan het gras weer ademenen en zo ontstaat er ruimte om weer verder te groeien. Het is ook goed om het gras te verticuteren met een speciale machine. Het glas wordt grondig uitgedund zodat er weer nieuw gezond gras kan groeien. Bestrooi na het verticuteren met mest om de groei te bevorderen.

Tip 2: snoeien

Nu is het tijd om de klimrozen flink terug te snoeien. Snoei de zijtakken flink terug, maar houd de hoofdtakken in takt. Die kun je alleen snoeien als je de klimop wilt verjongen. Knotwilgen kunnen tot half maart teruggesnoeid worden en daarnaast is het nu ook de tijd om dorre delen van de vaste beplanting af te knippen. Als je de afgeknipte delen klein knipt kun je ze gewoon laten liggen. Dit verteert namelijk vanzelf.

Tip 3: de vijver

In maart mogen netten tegen vallende bladeren weggehaald worden. Controleer de waterpomp en de filters. Werkt alles nog naar behoren? Ook kun je nu resten van waterplanten verwijderen en vuil van de bodem weghalen. Zitten er vissen in de vijver? Het is goed om ze na de winter even te controleren op ziekteverschijnselen. In de winter gaat de conditie van de vissen namelijk achteruit. Zodra het water een temperatuur van 10°C bereikt, mag je de vissen weer voorzichtig gaan voeren.

Tip 4: beplanting

Het verzorgen van de beplanting is natuurlijk ook een belangrijk onderdeel van tuinonderhoud in maart. Ben je van plan om een heg te verplaatsen? Of wil je een boom op een andere plek in de tuin zetten? Maart is de maand om dit te doen. Daarnaast is het slim om de plantbedden te beschermen met netten. De kiemende zaden en de jonge blaadjes van de planten zijn geliefd bij verschillende soorten vogels.

Tip 5: het terras

Veeg de straat en spuit hem eventueel vast schoon. Staat uw terrasmeubilair binnen? Dan kunt u deze wellicht vast weer neerzetten op uw terras. Als het goed is heeft u deze natuurlijk schoon en eventueel gelakt binnen gezet. Heeft u dit nog niet gedaan? Dan kunt u dat nu natuurlijk ook nog doen. Als uw meubilair weer staat kunt u op een mooie voorjaarsdag direct buiten gaan genieten!