Het klimaat verandert. De temperatuur stijgt niet alleen, ook hebben we in Nederland te maken met steeds zwaardere regenbuien. Hierdoor ontstaat vaker wateroverlast. Zo lopen straten over en kan water niet goed weglopen. Dat steeds meer tuinen vol liggen met veel bestrating, helpt niet. Zorg voor goede waterafvoer in je tuin om problemen te voorkomen.
In De Stentor geeft groenvormgever en tuinontwerper Harry Pierik vijf tips hoe je al met een paar kleine aanpassingen de waterafvoer in je tuin kan verbeteren. Pierik ontwierp voor de gemeente Zwolle ‘geveltuintjes’ in de binnenstad. Deze tuintjes moeten het regenwater in de stad beter afvoeren.
Zorg dat er goede zwarte aarde in je tuin onder de beplanting ligt.
Volgens Pierik hoef je echt niet alle tegels weg te halen. De waterafvoer in je tuin zal al verbeteren als je slechts een strook tegels weghaalt. Bijvoorbeeld bij een schutting.
Bloeiende heesters (struiken), vragen het minste onderhoud. Ook kun je de grond bedekken met bodembedekkers zodat de grond onkruidvrij blijft.
Heb je nog stukken grond ‘over’ na het planten? Leg daar bijvoorbeeld houtsnippers op. Dit voorkomt onkruid en zorgt voor gezond bodemleven.
Druk net geplant groen goed aan en geef ze, vooral de eerste keer, flink veel water.
Wil je meer groen in de tuin om de waterafvoer in je tuin te verbeteren? Zie je het niet zitten om hier zelf mee aan de slag te gaan? Wij helpen graag! Neem contact met ons op zodat wij vrijblijvend bij je langs kunnen komen. We bekijken je tuin en zullen in overleg afstemmen waar we aanpassingen kunnen maken.
Bron: De Stentor.